Hantuchová vyhrala titul v Birminghame

16.06.2013 Celý región

Birmingham 16. júna (TASR) - Slovenská tenistka Daniela Hantuchová získala šiesty singlový titul na okruhu WTA, keď v nedeľu vyhrala trávnatý turnaj v anglickom Birminghame (dotácia 235.000 USD). Zverenka španielskeho trénera Eduarda Nicolasa si vo svojom celkovo 15. finále dvojhry poradila so 16-ročnou Chorvátkou Donnou Vekičovou za 100 minút v dvoch setoch 7:6 (5) a 6:4. Pre Hantuchovú je to prvá cenná singlová trofej na jej najobľúbenejšom povrchu.

Bývalá svetová päťka predtým dvakrát vyhrala turnaje v kalifornskom Indian Wells (2002, 2007) i v thajskej Pattayi (2011, 2012), na jeseň v roku 2007 nenašla premožiteľku na halovom podujatí v rakúskom Linzi. V Birminghame bola vo finále dvojhry aj pred dvomi rokmi, v dueli i titul však podľahla Nemke Sabine Lisickej. Vo štvorhre sa na turnaji AEGON Classic tešila z prvenstva v roku 2005 po boku Japonky Ai Sugijamovej. Vďaka nedeľňajšiemu triumfu zinkasuje prémiu 40.000 USD, do rebríčka WTA si pripíše 280 bodov. V jeho novom vydaní sa vráti do najlepšej svetovej päťdesiatky.

V úvode finálového zápasu si Hantuchová s Vekičovou suverénne vyhrávali svoje podania. Za stavu 3:3 Slovenka mladú Chorvátku brejkla, no Vekičová hneď vzápätí kontrovala čistou hrou a o osude prvého setu rozhodol až tajbrejk. V skrátenej hre si Hantuchová po dvoch minibrejkoch vybudovala náskok 5:2, potom však pokazila nabiehaný forhend a o pár minút bolo 5:5. Koncovka tajbrejku ale patrila skúsenej Slovenke, ktorá za stavu 6:5 premenila hneď prvý setbal.

Hantuchová pomstila krajanku

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová (vľavo) sa lúči s Chorvátkou Donnou Vekičovou po víťazstve vo finále turnaja WTA v Birminghame 16. júna 2013. Foto: TASR/AP
V druhom dejstve za stavu 1:1 Vekičová čistou hrou prelomila podanie Hantuchovej. Následne Chorvátka požiadala o medical time out a nechala si ošetriť rameno. Hantuchová si rýchlo vzala späť stratený servis, vyrovnala na 2:2 a v koncovke setu slávila úspech. Za stavu 5:4 premenila pri podaní súperky po agresívnom bekhende hneď prvý mečbal a "pomstila" tak krajanku Magdalénu Rybárikovú, ktorá skončila v semifinále práve na rakete Vekičovej. Pre rodáčku z Osijeku to bolo druhé neúspešné finále na okruhu WTA, vlani v uzbeckom Taškente prehrala s Rumunkou Irinou-Cameliou Beguovou.

Hantuchová po zisku cennej trofeje žiarila spokojnosťou. "V Birminghame som v roku 1999 absolvovala vôbec prvý turnaj na okruhu WTA a som veľmi šťastná, že som sa ňom konečne dočkala titulu aj vo dvojhre. Gratulujem Donne Vekičovej k super turnaju. Nikdy som si nemyslela, že budem hrať vo finále so súperkou, ktorá je o 14 rokov mladšia ako ja. Ďakujem celému môjmu tímu na čele s trénerom Eduardom Nicolasom, ktorý počas celého týždňa odvádzal skvelú robotu a veľmi mi pomáhal svojim radami. Má veľkú zásluhu na tom, že sa mi podarilo otočiť ťažké duely proti Francesce Schiavoneovej a Alison Riskeovej. Vo finále som nemenila taktiku, ktorá mi priniesla úspech v predchádzajúcich zápasoch. Išla som si za svojimi údermi, hrala som agresívne a riskantne. Trávnatá časť sezóny je mojou najobľúbenejšou a pevne verím, že mi dobrá forma vydrží až do Wimbledonu," povedala po prevzatí trofeje Hantuchová, ktorá sa pred tretím grandslamovým turnajom roka ešte predstaví na turnaji v holandskom Hertogenboschi.

Kompliment pre Danielu

Vekičová zložila Hantuchovej kompliment. "Daniela odohrala vo finále super zápas a zaslúžene sa tešila zo zisku titulu. Napriek dnešnej prehre som s celým turnajom mimoriadne spokojná. Tráva mi sedí a verím, že dobrú formu si prenesiem aj do Wimbledonu. Zranenie by v žiadnom prípade nemalo ohroziť moju účasť v All England Clube, dovtedy budem fit. Ďakujem mojim rodičom za podporu."

Reakcia generálneho sekretára Slovenského tenisového zväzu Igora Mošku na triumf Daniely Hantuchovej na turnaji WTA v Birminghame:

Igor Moška: "Daniela podala vo finále výborný výkon. Na turnaji v Birminghame prekvapila seba aj fanúšikov. Zvládla ťažké zápasy vrátane maratónu proti Francesce Schiavoneovej. Potvrdila svoj talent a uplatnila skúsenosti na tráve, ktorá je jej obľúbeným povrchom. Toto víťazstvo som jej veľmi želal. Pevne verím, že bude pre ňu dobrým odrazovým mostíkom pred Wimbledonom. V posledných mesiacoch prehrala veľa tesných zápasov, zisk titulu jej zdvihne sebavedomie."

dvojhra - finále:
Daniela HANTUCHOVÁ (SR) - Donna Vekičová (Chor.) 7:6 (5), 6:4


prehľad turnajových titulov Daniely Hantuchovej vo dvojhre:

jún 2013 Birmingham (tráva)
február 2012 Pattaya (hard, vonku)
február 2011 Pattaya (hard, vonku)
október 2007 Linz (koberec, hala)
marec 2007 Indian Wells (hard, vonku)
marec 2002 Indian Wells (hard, vonku)
 

Vyberte región